Ik ga er niet om liegen: we hebben bij Club Weeb best wel een tijdje nagedacht of we daadwerkelijk een artikel moesten gaan schrijven over een controversiële seks-comedy anime. Ja, misschien kenmerken we ons door geen fuck te geven om standaarden, maar Interspecies Reviewers gaat wel héél erg ver. Zó ver zelfs, dat Amazon en Funimation de anime definitief van hun sites haalde na een paar afleveringen. In onze ogen een prestatie an sich, dus we willen deze hentai/anime-crossover toch even in de spotlight zetten. Lord forgive me.

Gedurende de eerste minuut van Interspecies Reviewers lijkt het plot zich te gaan focussen op een uitgedoste fantasywereld, inclusief epische gevechten met draken, dwergen, centaurs en andere LOTR-achtige cliches die je al honderd keer eerder hebt gezien. Al snel wordt echter duidelijk dat je bossbattles met demonen juist niet gaat terugzien, en dat de anime zich focust op een heel ander deel van het leven. Interspecies Reviewers volgt namelijk Stunk, Zel en Crim: een handvol helden, die zich voornamelijk bezighouden met het reviewen van prostituees in alle soorten en maten. Snap je de controversie al?

Niet voor My Hero Academia normies

Deze zogenaamde “succu-girls” hebben stuk voor stuk een kleine hoeveelheid succubus-bloed in zich. Een hentai-veteraan weet wel wat dat betekent, maar om het ook behapbaar te maken voor de BNHA-normies:  succu-girls kunnen niet leven zonder seks en verkrijgen hun mana door de liefde de bedrijven met klanten. De fantasie van elke shut-in weeb dus.

Hebben zowel voordelen als nadelen voor verschillende soorten demihumans, wat het reviewen soms opvallend pittig maakt voor de groep. Stunk is namelijk een mens, Zel een elf, en Crim een biseksuele engel met 2 verschillende geslachtsdelen. Waar Zel bijvoorbeeld helemaal wild wordt van menselijke oma’s, moet Crim het meer hebben van dominante tomboys. Ook blijkt het later in de show moeilijk om een loeihete vuursalamander te beoordelen zonder warmte-immuniteit. Ouch..

Loli cycloopsen en gevoelige snaren

Oké, dus wat maakt Interspecies Reviewers nou zo controversieel? De meeste dingen die je tot nu toe leest, zijn ook terug te vinden in een gemiddelde ecchi show. Nou, dat verschil zit hem in de seksscenes: ze nemen per aflevering zo’n 1/3e van de show in beslag, waarbij alles zichtbaar is. Wat óók niet helpt, is dat de reviewers weinig eisen stellen tot succu-girls. Letterlijk alle soorten fantasy-wezens komen voorbij: van loli cycloop tot pratend skelet.

Geen verrassing dus dat Funimation en Amazon in no-time de stekker eruit trokken, tot grote woede van de fans. Die waren zelfs zó boos dat de Interspecies Reviewers pagina op MAL gebombardeerd werd met positieve recensies. Zo stond de serie ineens op nummer 2 van de top-rated anime lijst, en werd MAL geforceerd om haar complete review-systeem na meer dan 15 jaar te herzien. 13 jarige K-pop stans zijn misschien snel met het cancellen van artiesten, maar als je fokt met de favoriete anime van bodypillow-dragende weebs heb je pas écht een gevoelige snaar geraakt.

Je kan je afvragen waar men zich überhaupt druk om maakt. Vergelijkbare shows zijn er in overvloed, en als je een hentai nodig hebt om aan je trekken te komen kan je ook naar HentaiHaven gaan. Wat maakt deze ecchi anime nou zo uniek?

Contrasterende inclusiviteit en diversiteit

Het komt misschien als een verrassing, maar opvallend genoeg is Interspecies Reviewers erg goed gemaakt. Het verhaal is interessant en de personages hebben allemaal hun eigen charmes en quirks. Daar komt bij kijken dat de voice-acting, evenals de animatie, top-tier is voor wat Interspecies Reviewers op het eerste gezicht te bieden heeft. Ik durf zelfs te stellen dat de animatie vergelijkbaar is met KonoSuba.

Een duidelijk verschil ten opzichte van talloze ecchi, is daarnaast dat Interspecies Reviewers enorm seks-positief is. Dit merk je duidelijk in de diversiteit van personages en omgaansnormen rondom seks. Ja, je kan stellen dat bepaalde onderdelen van de show problematisch zijn (ik kijk even naar de vele loli’s), maar de inclusiviteit weegt in mijn ogen een stuk zwaarder. Succu-girls nemen bijvoorbeeld altijd de controle over de objectivisering die naar boven komt gedurende de serie. Het is een markante switch in anime-land, waar vrouwelijke personages vaak de dupe zijn van objectiverende humor. Dit soort grappen worden juist in deze serie tot een contrasterend minimum gehouden.

Conclusie

Interspecies Reviewers is een opvallende anime, die zeker weten niet voor iedereen geschikt is. Mocht je toch geïntrigeerd zijn door dit underrated meesterwerkje, dan is hij zeker de moeite waard. Verwacht echter geen bijzonder plot of character-development, want die is hier echt nergens aanwezig. Stiekem hoop ik toch op een tweede seizoen, maar met dit soort aparte slice-of-life anime moet je altijd je verwachtingen temperen. Één ding is zeker: als je klaar bent met kijken heb je gegarandeerd een handvol nieuwe fetishes…

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.