Weet je waar ik niet van geniet? Isekai anime. Het was in het begin nog wel leuk met No Game No Life en Log Horizon, maar toen begonnen ze met anime zoals ‘Restaurant to another world’, ‘In another world with my cellphone’ met hun standaard “haha Nani ik ben overpowered” protagonist. Wat ik zoek in een anime is een man met een affiniteit voor de vrouwelijke schone, die vecht voor zichzelf. Dit is waar Space Dandy allemaal over gaat.

Space Dandy is een sci-fi comedy anime over de avonturen van de drie intergalactische bounty hunters Dandy, QT en Meow. Geschreven door Shinichiro Watanabe, dezelfde man die ook Cowboy Bebop en Samurai Champloo leven in heeft geblazen.

Plot

Dankzij Shinichiro Watanabe’s visie heeft Space Dandy nauwelijks tot geen continuïteit in de afleveringen. De reden hiervoor word pas aan het einde van de show uitgelegd dus ik ga hier ook verder niet op in: spoilers enzo.

De comedy en het tempo van Space Dandy voelen zeer Amerikaans aan, tot het punt dat ik deze anime in de dubbed variant moest kijken omdat het anders zeer geforceerd voelde. Dub is de enige manier om goed van Space Dandy te kunnen genieten.

Ik moet toegeven dat ik geen fan ben van de standaard “haha zwak twijgje main character ziet zijn love interest naakt” stijl van Japanse comedy. Space Dandy negeert dit stereotype en gooit wel degelijk hilarische momenten in je schoot.

Ondanks alle grappige momenten weet Space Dandy precies wanneer het de switch moet maken tussen grappige momenten, serieuze momenten, momenten dieper dan de gemiddelde Jaden Smith tweet en huilmomenten.

Personages

Space Dandy maakt het heel lastig voor je om een hekel te krijgen aan de main crew. Toen ik het opnieuw keek deed ik erg mijn best om een slecht geschreven, haatbaar personage te vinden maar ik heb er uiteindelijk geen kunnen vinden.

Dandy is het hoofdpersonage. Hij is een asshole met een pompadour waar ik mezelf goed in kan vinden. Hij voelt erg realistisch en organisch aan, alsof er iemand in het echt zou kunnen leven met zijn karakter. Je zult hem vaak vinden bij een van de intergalactische “Breastaurants” genaamd Boobies.

QT is een robotstofzuiger/boordcomputer met een persoonlijkheid. Hij is tevens ook de enige reisgenoot van Dandy die een beetje competentie heeft. Ik vond QT niet heel speciaal maar de show heeft dit personage echt nodig. Hij heeft z’n momenten maar Space Dandy zonder QT is niet meer Space Dandy.

Meow is… gewoon een katachtige alien. Hij heeft net als Dandy een obsessie met Boobies. Dandy en QT vangen Meow omdat ze denken dat hij een zeldzame alien is, maar door een misverstand hebben ze hem als derde crewmember toegevoegd.

Artstyle

Ik kan niet tekenen. Gooi potloden en papier naar me en ik teken een maximale 4/10: het is echt niet mijn expertise. Space Dandy ziet er in mijn oogpunt uit als de Mona Lisa voor iedere toerist in Frankrijk eruit ziet. Je kunt duidelijk zien dat het animatieteam van de achtergronden en close-ups ongelofelijk werk heeft verricht.

Het gaat van Salvador Dali niveaus van abstract naar Junji Ito-achtige duisternis en grimmigheid wanneer dit nodig is.

De bewegingen die de personages maken zijn geweldig vloeiend. Een anime zoals Black Clover heeft moeite met het duidelijk animeren van actie en motie op een budget, maar in Space Dandy voel je de bewegingen: als Dandy rent, rent hij realistisch. Als Dandy een musicalnummer paradeert, dan ziet dat er nog realistischer uit dan een trip naar Soldaat van Oranje.

Muziek

De enige manier waarop ik je zou kunnen beschrijven hoe perfect de muziek van Space Dandy is uitgekozen is als een orgasme voor je oren, wat ongeveer 20x zo lang duurt. De opening is een memorabele banger en het overgrote deel van de soundtrack heb ik zo nu en dan nog eens in mijn hoofd zitten. Voor ik het doorhad greep ik de playlist er weer bij voor de komende paar dagen.

Er zijn momenten in de show die je verrassen, en dat gevoel van verrassing en perfectie kan niet worden gebracht met slechte muziek. Space Dandy weet precies wanneer het welke track moet laten zien en hoe je je daarbij moet voelen. Ze doen dit zó goed dat je meteen de heerlijke atmosfeer voelt.

In anime zijn er een aantal iconische nummers die bij een bepaald scenario echt passen zoals My Hero Academia’s “You Say Run” of “La La La” van Attack on Titan. Voor mijn gevoel heeft “Dandy in Love” een soort gelijkwaardig effect, alleen dan met een compleet andere vibe.

Anime Review: Space Dandy
Een geweldige blend van comedy, actie, drama en avontuur maken Space Dandy een van de beste anime die ik ooit gekeken heb.
Plot8.5
Personages9
Artstyle10
Muziek10
Pluspunten:
  • Shinichiro Watanabe
  • Visueel indrukwekkend
Minpunten:
  • Weinig continuiteit
  • Sub is slechter dan Dub
9.5Score

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.